KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Odkrywcy

Wychowawcy: mgr Sylwia Opałka, mgr Katarzyna Kaczmarek

Pani Sylwia i pani Kasia zachęcają do dołączenia do Grupy Odkrywców

Co nam daje mleko

Grupa Odkrywcy wzięła udział w projekcie ,,Dzieciaki – mleczaki”. W trakcie trwania projektu dowiedziały się skąd się bierze mleko oraz co zawiera w swoim składzie. Odkrywcy zostały poinformowane jaką drogę przemierza mleko aby trafiło do sklepu. Na zakończenie dzieci rozwiązywały karty pracy....

Literki z wełny

Odkrywcy na zajęciach otrzymały równe kawałki wełny. Każde z dzieci układało z wełny podaną literę przez nauczyciela. Na zajęciach było dużo uśmiechu na twarzach dzieci, ponieważ literki nie zawsze chciały się uformować. Odkrywcy skrupulatnie odzwierciedlały literki. Na koniec dzieci ułożyły z wełny napis z nazw...

Kwiat uczciwosci

Co to znaczy uczciwość? – wspólne tworzenie kwiatu uczciwości. W lutym dzieci realizowały w projekcie ,,Magiczna moc bajek” moduł dotyczący uczciwości. Jednym z zadań obowiązkowych było wyjaśnienie znaczenia słowa ,,Uczciwość” oraz zapisanie postaw i wartości, które wiążą się z uczciwośc...

Bal karnawałowy

Wspaniała zabawa, wspaniałe stroje i słodki poczęstunek. Szkoda, że bal przebierańców jest tylko raz do roku....

Nasi Dziadkowie

Dzieci z grupy Odkrywcy przygotowały z okazji Dnia Babci i Dziadka ich portrety. Przed malowaniem podobizn dziadków dzieci mówiły jak nazywają się ich bliscy oraz co najbardziej lubią robić. Odkrywcy pamiętali jak nazywają się babcie i dziadkowie chodź nie obyło się bez przeinaczenia niektórych imi...

Co nam daje mleko

Grupa Odkrywcy wzięła udział w projekcie ,,Dzieciaki – mleczaki”. W trakcie trwania projektu dowiedziały się skąd się bierze mleko oraz co zawiera w swoim składzie. Odkrywcy zostały poinformowane jaką drogę przemierza mleko aby trafiło do sklepu. Na zakończenie dzieci rozwiązywały karty pracy....

Co oznacza inność

Dzieci z grupy Odkrywcy biorą udział w projekcie ,,Magiczna moc bajek”. W grudniu, jednym z zadań było wyjaśnienie, co oznacza słowo ,,Inność”. Dzieci zgłaszały swoje pomysły i ustaliły, że innym można być nie tylko ze względu na swój wygląd, ale również religię, narodowość, stan materialny cz...

Jasełka

28.03.2021
Jasełka

Jasełka

28.03.2021

Odkrywcy przygotowali świąteczne przedstawienie. jednak z powodu pandemii nie mogli na swój występ zaprosić rodziców - dlatego nagrali dla nich pamiątkowy film....

Mikołajki

28.03.2021
Mikołajki

Mikołajki

28.03.2021

W grudniu dzieci z grupy Odkrywcy odwiedził Święty Mikołaj. Dzieci długo wyczekiwały gościa. Na powitanie zaśpiewały Mikołajkowi piosenkę oraz recytowały wcześniej przygotowane wierszyki. Mikołaj był bardzo zadowolony z przygotowanego wystąpienia i podarował wszystkim dzieciom prezenty. Po pożegnaniu gościa dzieci obej...

Andrzejki

28.03.2021
Andrzejki

Andrzejki

28.03.2021

Dnia 30 listopada grupa Odkrywcy została zaproszona przez cygankę na wróżby andrzejkowe. Cyganka zapoznała dzieci z tradycjami andrzejkowymi. Odbyły się różne zabawy m. in. wróżby przy stoliku czy wróżenie z butów. Dzieci wyśmienicie się bawiły i wróciły do sali z prezentem &nd...

Drzewko przyjaźni

Dzieci z grupy Odkrywcy biorą udział w projekcie ,,Magiczna moc bajek”. W listopadzie, jednym z dodatkowych zadań było wykonanie ,,Drzewa przyjaźni”. Na początku wyjaśniły znaczenie słowa przyjaźń. Następnie odrysowały na kartonie swoją dłoń, po czym każdy ozdabiał ją tak, by stała się jego „wizyt&oac...

Powitanie jesieni

Odkrywcy wraz z Paniami wybrali się na poszukiwanie darów jesieni. W czasie spaceru zbierali kolorowe liście, kasztany oraz żołędzie. Na terenie przedszkola zebrana została jarzębina, która mieniła się czerwienią. Dzieci po powrocie do klasy podzieliły ,,skarby” i nazywały poszczególne z nich...

Dzień chłopaka

W dniu 30 września w grupie Odkrywcy odbył się dzień chłopaka. Był to dzień wyjątkowy, ponieważ dzieci bawiły się przy muzyce i nie odbywały się zajęcia dydaktyczne. Rodzice przygotowali słodki poczęstunek co bardzo spodobało się dzieciom. Do domu chłopcy dostali upominki. Dzieci wraz z Paniami przygotowywały pyszne pi...

Kocham słyszeć

Przedszkolaki z grupy Odkrywcy wzięły udział w Ogólnopolskiej Akcji #Kocham Słyszeć. W ten sposób zwiększają swoją świadomość o potrzebach dzieci z wadami słuchu. Poznają  funkcjonowanie  i znaczenie zmysłu słuchu, a także zapoznają się z protezami słuchowymi takimi jak aparat i implant ślimak...

Przeliczanie zbiorów

Dzieci z grupy Odkrywcy przeliczały misie w zbiorach. Każde z dzieci miało przydzielone osobne zadanie do wykonania. Dzieci dodawały misie na odpowiednia kartkę a innym razem miały za zadanie zabrać ich odpowiednią liczbę. Odkrywcy zostali zapoznani ze znakiem dodawania, odejmowania oraz równości....

Poznajemy instrumenty

Dzieci z grupy Odkrywcy zapoznały się z różnymi instrumentami. Każdy z nich został omówiony przez nauczyciela i dany dzieciom do obejrzenia. Następnie nauczyciel przydzielił każdemu dziecku jeden instrument i na sygnał nauczyciela dana grupa instrumentów wydawała dźwięki. Odkrywcy wymieniali się in...